Suster bouwt voort op chemisch en procestechnologisch onderzoek waarmee de Universiteit Twente (UT) internationaal een vooraanstaande positie heeft verworven. Het bedrijf werd in 2016 opgericht door Roel Westerhof, Bert Heesink, emeritus UT-hoogleraar Wim van Swaaij en de huidige UT-hoogleraren Wim Brilman en Sascha Kersten. In 2021 sloot Bert Koning zich aan als aandeelhouder. Alle eigenaren hebben gestudeerd of gewerkt aan de UT en daarnaast wereldwijd veel ervaring opgedaan in de industrie. Suster legt zich toe op R&D, procesontwikkeling en het ontwerpen en bouwen van pilotplants, dit laatste samen met het Enschedese bedrijf Coraltech van Erik Verbeek. Suster werkt onder meer aan het omzetten van biomassa in waardevolle biobrandstoffen en biochemicals, het opwerken van afvalstromen en het recyclen van kunststoffen zoals perspex en aramide, bekend van de supersterke vezels. Ook is Suster actief op het gebied van ‘CO2 capture’, het omzetten van uit lucht of gasstromen afgevangen CO2 naar nuttige stoffen zoals methanol. Daarmee bedient het klanten uit onder meer de (petro)chemie, kunststof- en papierindustrie, metaalsector, voedingsindustrie, apparatenbouw, energiesector en afvalverwerking die hun processen willen vergroenen. Vaak worden thermochemische conversieprocessen gebruikt die bij hoge temperatuur en soms ook hoge druk verlopen. De uitdaging ligt erin om de kwaliteit en de opbrengst van de producten onder deze extreme omstandigheden te optimaliseren.

Demcon Suster op Technology Base

Een voorbeeld van een project waar Demcon Suster al sinds 2016 aan werkt, is de omzetting van organisch afval naar biokerosine, een groene brandstof voor de luchtvaart. Inmiddels heeft de klant besloten om het door Demcon Suster ontwikkelde proces in een pilotplant op grotere schaal te testen. Demcon Suster gaat deze pilotplant bouwen en bedrijven. De plant is te groot om in het toekomstige laboratorium bij Demcon of bij de UT te kunnen plaatsen, reden om uit te wijken naar Technology Base, waar ook de innovatieve luchthaven Twente Airport onderdeel van is. Wanneer de resultaten met de pilotplant positief zijn, zal op een nader te selecteren locatie een full-scale plant worden gebouwd.

Demcon Suster ziet in de markt een sterke behoefte om de kleinere opstellingen die men gebruikt in laboratoria op te schalen naar grotere schaal. Hiervoor zijn grotere en flexibel te gebruiken ruimtes nodig, waar binnen de bestaande vergunning ook langdurige experimenten kunnen worden uitgevoerd op preproductie schaal. Hiervoor lijkt Technology Base bijzonder geschikt. De komst van Demcon Suster geeft de bedrijvencampus een positieve impuls voor verdere doorontwikkeling.