Waterstof in de praktijk

De rol van waterstof in ons toekomstige energiesysteem wordt steeds belangrijker. Toch ontbreekt het in Nederland nog aan een locatie waar op grote schaal en onder realistische omstandigheden getest, getraind en geleerd kan worden. Met HyField komt daar verandering in. Op een veilige en afgesloten locatie op Technology Base ontstaat de komende jaren een omgeving waarin theorie en praktijk samenkomen.

“Met HyField creëren we een plek waar hulpverleners en netbeheerders zich optimaal kunnen voorbereiden op het veilig werken met waterstof,” vertelt David Bornebroek, directeur van Twente Safety Campus. “Zo dragen we bij aan een toekomst waarin waterstof veilig en effectief ingezet wordt.”

Richard Lohuis, directeur Transitie Cogas: “Het wordt steeds duidelijker dat waterstof een grote rol gaatspelen in het integrale energiesysteem van de toekomst. Cogas wil hier graag tijdig op inspelen en vindt hetbelangrijk dat er een goede test- en oefenlocatie voor waterstof in Nederland komt, zodat netbeheerdershier ook goed op voorbereid zijn.”

Unieke plek in Nederland

Op dit moment is er in Nederland nog geen plek waar je grootschalig met waterstof kunt testen, trainen én demonstreren. HyField biedt die ruimte straks wél. HyField wordt stap voor stap gerealiseerd. De aanleg is verdeeld in drie fases verspreid over een periode van vier jaar, zodat het terrein steeds beter gebruikt kan worden voor testen, trainingen en scholing op het gebied van waterstof. De investeringen en de aanleg vinden eerder plaats als de vraag snel toeneemt. HyField is straks een unieke plek in Nederland. Een plek waar kennis wordt gedeeld, nieuwe technieken getest worden en mensen leren omgaan met waterstof in de praktijk. Er is ruimte voor demonstraties, onderzoek en scholing.

Gefaseerde ontwikkeling

De ontwikkeling van HyField vindt plaats in drie fases:
Fase 1: Aanleg van basisinfrastructuur, waaronder een veilige waterstofopslag en een intern waterstofnetwerk. Hiermee kunnen partijen zoals Gasunie en Kiwa hun testen efficiënter en veiliger uitvoeren.

Fase 2: Inrichting van het terrein voor netbeheerders. Denk aan het oefenen met het opsporen en verhelpen van lekkages, het vervangen van leidingen en het testen van afsluiters.

Fase 3: Uitbreiding met een trainingsfaciliteit voor hulpdiensten, inclusief ruimte voor theorie, praktijkoefeningen en het naspelen van noodsituaties.

De exacte volgorde van fase 2 en 3 wordt afgestemd op de vraag vanuit de sector.

Samen bouwen aan veiligheid en innovatie

HyField sluit naadloos aan bij de missie van Twente Safety Campus: samen werken aan een veiligere wereld. Door de krachten te bundelen met regionale partner Cogas, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor kennisdeling, innovatie en praktijkgericht leren op Technology Base, in het hart van Twente.